navbar

Monday, September 10, 2012

Chick flicks

(chick flick = nőknek való film, "csajos film", általában romantikus komédia, olyan film, amit a pasid soha nem fog megnézni veled)
A megnevezés tetszik, a meghatározás nem. Értem én, hogy ezek a filmek ált. a 18-50 éves nőket tűzik ki célközönségüknek, értem azt is, hogy legtöbbjük eleget tesz a minimális elvárásoknak.
(minimális elvárások = a nő szép. a nő megismeri a férfit. a férfi izmos. beleszeret, de akadály áll a szerelem beteljesedése elé. akadályok sorozatát mindketten leküzdik. happyend)
Ezek tehát a minimálelvárások. A a főhősnő karakterárnyalása függvényében viszont 2 típust különíthetünk el:

1. Az erős, független (néha gátlástalan is) nő

Jellemzők: Ez a csajos film a fiatalabb generáció kedvence. Azzal, hogy a főhősnő független és sikeres, a forgatókönyvírók (de főleg a marketingesek) a "modern nőhöz" szólnak, aki már a diszkrimináció ellen voksol, és erősen kontűrözött véleménye van genderegyenlőségről. Csakhogy a független nő sikere és szépsége ellenére érzelmileg tökéletlen, nem lehet teljes A FÉRFI nélkül. A FÉRFI pedig szintúgy híres, sikeres és gazdag, nem veszhet el egy nő árnyékában. Ugyanaz, mint gyerekkorunk meséiben, ahol a királylány rátalál a királyfira, csak itt nem aranycipellőt hordanak, hanem Louboutint vagy Manolo Blahnikot.
Sztori: A nő sikeres, cinikus, szexuálisan aktív, de látszólag érzelemmentes, míg meg nem ismeri az alfa hímet, aki általában a világ legnyálasabb romantikus gesztusával leveszi a lábáról. 


2. A szép, szerény áldozat

Jellemzők: Arról a nőről szól, aki (ált. valamiféle szerelmi csalódás után) keresi "az igazit". Ez a film sokkal jobban hat az érzékekre, mivel rendkívül sokat sírnak benne. A férfi ebben a filmben nem egy a sok közül, hanem AZ EGYEDÜLI. Általában már a film elején tudjuk, hogy ki lesz az, akivel a főhősnő összejön a végén. A főhősnő nem különleges, viszont itt is tökéletlen (nyilván csak a férfi által lesz teljes a boldogsága).
Sztori: A nő szomorú, mert egyedül van, vagy mert éppen szerelmi csalódásban volt része. Megismeri a férfit, beleszeret. A szerelem a középpontban helyezkedik el, mint abszolút, tiszta, érintetlen és szent érték. Akadályok sorozata következik, melyeket sírásrívás közepette áthidal a nő, és happyend.





Ilyenek tehát azok a filmek/sorozatok melyek a Chick Flicks listákban megtalálhatók (igen, léteznek listák is). A vicces az, hogy ha jobban belegondolunk, egy ördögi kört alakítanak ki. Ezek a filmek olyan karaktereket építenek fel, melyekkel azt sugallják, olyannak kell lenned, aki élvezi az ilyen filmeket. A főhősnővel mindenképp azonosúlni kell (és ez végbe is megy, every single time), és ő márpedig olyan nő, aki chick flick-eket néz a barátnőivel szombat esténként.



No comments:

Post a Comment

Write your comment